Blog Post

Kerstrecepten hoofdgerecht

eenvoudig te bereiden hoofdgerecht

Kerst

Dit jaar is kerst anders dan anders. We kunnen het niet groots vieren met veel familie of vrienden. Maar het kleine, intieme kan ook erg leuk zijn! Waarschijnlijk geeft het ook minder stress in de voorbereidingen en in de keuken. Gisteravond hebben wij met ons gezin besproken wij wat gaan eten. En eigenlijk wordt het een eenvoudig 3 gangen menu, maar net even wat feestelijker. De taken worden verdeeld, ieder maakt wat. In de recepten die tot nu toe zijn gedeeld op facebook, zie je die eenvoud terug; makkelijk te bereiden en geen ingewikkelde ingrediënten. Ook de hoofdgerechten wil ik simpel houden.

Sinds een paar weken heb ik slowcooker. Een geweldige aanschaf en zo makkelijk. In de ochtend doe je het eten in de pan en s avonds is het klaar! Je begrijpt dat ik al meerdere keren heb geëxperimenteerd en tot nu toe was alles lekker en het vlees botermals.

Voor jullie heb ik 2 stoofpotjes. Deze kan je zelfs de dag ervoor al klaar maken en anders in de ochtend al bereiden. Je hebt er verder geen omkijken naar en dus alle tijd voor een wandeling, spelletjes of een kerstfilm!

Het kan zowel in de slowcooker als in een grote braadpan klaargemaakt worden. De braadpan kan op een heel zachtje pitje uren sudderen of in de oven op 90 graden. Let op; geen plastic handvatten! 4 uur heeft het zeker nodig, langer maakt het vlees malser.


Hongaarse goulash:


4 personen

600 gram sukadelappen in blokken gesneden

2 eetlepels bloem

Boter

50 gram spekblokjes

2 grote uien gesnipperd

3 knoflookteentjes geperst

2 rode paprika’s in blokjes

2 groene paprika’s in blokjes

1 blik tomatenblokjes

100 ml rode wijn

1 rundvlees bouillontablet

2 eetlepels tijm

Snufje chilipoeder

Beetje djinten

2 laurierblaadjes

2 plakken ontbijtkoek

Evt aardappelzetmeel om te binden


Strooi de bloem over het vlees. Braad in de pan aan gedurende 5 minuten(kan ook in slowcooker pan op vuur). Voeg daarna de spekblokjes toe en bak 2 minuten mee.

Voeg ui, knoflook en paprika’s toe en bak mee. Kook 200 ml water en los hier bouillonblokje in op en voeg dit met de tomatenblokjes, wijn en kruiden bij het vlees.

Deksel op pan in de slowcooker of oven en laat uren sudderen. Laatste uur ontbijtkoek erbij en evt. binden met aardappelzetmeel.

Eet smakelijk!


Boeuf bourginon 4 personen:

4 el olijfolie of zonnebloemolie

  • 700 gr sucadelappen in blokken
  • boter
  • 125 gr gerookt ontbijtspek – in stukjes
  • 350 gr sjalotjes – schoongemaakt **
  • 250 gr winterwortel – in plakjes
  • 2-3 stengels bleekselderij in plakjes
  • 3 teentjes knoflook fijn geperst
  • 3,5 eeetlepelsbloem
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 0,5 tl gedroogde marjolein
  • 2 laurierblaadjes
  • 375 ml rode wijn
  • 125 ml kokend water
  • 1 blokje runderbouillon – (1 blokje is voor 500 ml bouillon)
  • peper en zout
  • 250 gr kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 70 gr tomatenpuree
  • aardappelzetmeel om evt. te binden
  • verse peterselie als garnering – optioneel, enkele takjes
Braad in de pan van slowcooker of braadpan het vlees rondom bruin. Voeg na 5 minuten de ui en knoflook en bak 2 minuten mee. Voeg de wortel en bleekselderij toe. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Los bouillon in kokende water op en verwarm de wijn mee en voeg dit alles met de kruiden bij het vlees. Laat uren sudderen in oven of slowcooker met deksel op de pan. Aan einde bereidingstijd evt. binden met aardappelzetmeel

Eet smakelijk!

By www.vitanovagewichtsconsulent.nl April 8, 2024
Ongewenst aankomen tijdens de overgang. Hoe komt dit? En vooral wat kan je eraan doen?
Een heerlijke hartige taart voor tijdens dit koude weer!
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl March 9, 2023
Wat zullen we vanavond eens eten? Herken je deze vraag? Soms ben ik helemaal inspiratieloos, maar weet ik wel 'ik heb zin in iets lekkers'. Zo kwam ik op dit recept. Vegetarisch, eenvoudig en staat met 20 minuten in de oven. Lekker met dit koude weer!
Seizoen groente en fruit
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl August 31, 2022
Boodschappen worden steeds duurder. Wat kan helpen is seizoen groente en fruit kopen. Maar wat is op dit moment seizoen groente en fruit? Een handig overzicht zodat je goedkoper en duurzaam kan inslaan!
Inspiratie voor een feestelijke en gezonde broodtrommel!
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl August 23, 2022
De schoolvakantie is weer voorbij. Dat betekent weer dagelijks een lunch klaar maken voor de kinderen. Inspiratie voor een feestelijke en toch gezonde lunch is nooit weg!
Bananen en sportvoeding
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl March 11, 2022
Bananen zijn populair onder sporters. Een banaan geeft snel energie en is licht verteerbaar maar is dat is zo? En hoe zit het verder met voeding voor en na het sporten?
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl August 23, 2021
In balans zijn….een kreet die je nogal eens voorbij hoort komen. Maar wat houdt in balans zijn nu eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk?
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl April 13, 2021
Heerlijk, zo’n frisse smoothie met fruit en yoghurt! Maar is een smoothie nu wel zo gezond als je denkt?
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl December 18, 2020
eenvoudig te bereiden hoofdgerechten voor kerst
By www.vitanovagewichtsconsulent.nl June 12, 2020
Havermout ouderwets? Welnee, havermout is hip en gezond! Laat je inspireren door deze recepten
By vitanovagewichtsconsulent.nl April 16, 2020
Start nu met werken aan je gezondheid in 6 eenvoudige stappen!
More Posts
Share by: