Kerst
Dit jaar is kerst anders dan anders. We kunnen het niet groots vieren met veel familie of vrienden. Maar het kleine, intieme kan ook erg leuk zijn! Waarschijnlijk geeft het ook minder stress in de voorbereidingen en in de keuken. Gisteravond hebben wij met ons gezin besproken wij wat gaan eten. En eigenlijk wordt het een eenvoudig 3 gangen menu, maar net even wat feestelijker. De taken worden verdeeld, ieder maakt wat. In de recepten die tot nu toe zijn gedeeld op facebook, zie je die eenvoud terug; makkelijk te bereiden en geen ingewikkelde ingrediënten. Ook de hoofdgerechten wil ik simpel houden.
Sinds een paar weken heb ik slowcooker. Een geweldige aanschaf en zo makkelijk. In de ochtend doe je het eten in de pan en s avonds is het klaar! Je begrijpt dat ik al meerdere keren heb geëxperimenteerd en tot nu toe was alles lekker en het vlees botermals.
Voor jullie heb ik 2 stoofpotjes. Deze kan je zelfs de dag ervoor al klaar maken en anders in de ochtend al bereiden. Je hebt er verder geen omkijken naar en dus alle tijd voor een wandeling, spelletjes of een kerstfilm!
Het kan zowel in de slowcooker als in een grote braadpan klaargemaakt worden. De braadpan kan op een heel zachtje pitje uren sudderen of in de oven op 90 graden. Let op; geen plastic handvatten! 4 uur heeft het zeker nodig, langer maakt het vlees malser.
Hongaarse goulash:
4 personen
600 gram sukadelappen in blokken gesneden
2 eetlepels bloem
Boter
50 gram spekblokjes
2 grote uien gesnipperd
3 knoflookteentjes geperst
2 rode paprika’s in blokjes
2 groene paprika’s in blokjes
1 blik tomatenblokjes
100 ml rode wijn
1 rundvlees bouillontablet
2 eetlepels tijm
Snufje chilipoeder
Beetje djinten
2 laurierblaadjes
2 plakken ontbijtkoek
Evt aardappelzetmeel om te binden
Strooi de bloem over het vlees. Braad in de pan aan gedurende 5 minuten(kan ook in slowcooker pan op vuur). Voeg daarna de spekblokjes toe en bak 2 minuten mee.
Voeg ui, knoflook en paprika’s toe en bak mee. Kook 200 ml water en los hier bouillonblokje in op en voeg dit met de tomatenblokjes, wijn en kruiden bij het vlees.
Deksel op pan in de slowcooker of oven en laat uren sudderen. Laatste uur ontbijtkoek erbij en evt. binden met aardappelzetmeel.
Eet smakelijk!
Boeuf bourginon 4 personen:
4 el olijfolie of zonnebloemolie