Zoals ik op Facebook dinsdag al zei, kwam ik bij het opruimen van de kast 2 pakken havermout tegen. Iets ‘met denken dat het op is om vervolgens onbewust te hamsteren’. Af en toe heb ik dat. Kan ook gerust 5 pakken koffiepads op voorraad hebben.
De 2 pakken havermout gaven wel inspiratie voor een blog met natuurlijk recepten. Want havermout is hot!
Ik ben fan van Pinterest en ook daar komen heerlijke recepten met havermout voorbij. Voordat ik havermout ging gebruiken, dacht ik bij havermout aan oudhollandse gerechten als havermoutpap. Een soort vergeten product met een stoffig imago; zeer onterecht. Wat is havermout eigenlijk?
Havermout wordt gemaakt van haverkorrels die geplet of geknipt worden. Haver is een volkoren graansoort. Omdat het de hele korrel wordt gebruikt blijven alle vezels en vitaminen en mineralen bewaard. Daarom ben ik een groot fan van alles wat volkoren is! Het helpt hart- en vaatziekten vermijden, heeft een gunstige werking op het cholesterol gehalte in ons bloed, geeft voor langere tijd energie en verzadigd voor langere tijd.
Haver bevat van nature geen gluten. Omdat het vaak wel in aanraking komt met glutenbevattende granen als tarwe, kunnen haverproducten wel sporen van gluten bevatten. Er is wel glutenvrije havermout en haverproducten. Dit kan je op de verpakking vinden. Onderstaande recepten kan je dus gluten vrij maken!
Havermout is veelzijdig; van havermoutpap tot homemade granola, een gezonde basis voor tussendoortjes, of gebak. Op internet en Pinterest kan je heel veel recepten vinden. Maar let wel op: niet alles waar havermout in zit, is per definitie gezond. Vaak wordt er gedroogd fruit aan recepten toegevoegd en deze bevatten enorm veel suiker! Of veel noten die op zich gezond zijn, maar veel vetten bevatten en calorierijk zijn. Blijf dus wel kritisch. Het is wel zo dat bijv. koekjes die gemaakt worden van havermeel (fijn gemalen havermout) een veel betere keuze is dan een basis van bloem. Wist je dat havermeel zelf maken veel goedkoper en supermakkelijk is?: Havermout in staafmixer malen en voila, meel!
Zoals beloofd bij deze de recepten. Echt het proberen waard! Heb jij een favoriet recept met havermout in de basis? Laat het me weten, ik hoor het graag!
En heb je een van de recepten gemaakt, laat me weten wat je ervan vond! Veel plezier met bakken.
|
Voor 8 á 10 plakken:
3 el chiazaad + 9 el water
100 gr havervlokken
50 gr boekweitmeel
250 gr appelmoes 0% suiker of appels in blender
2 el kokosolie of 2 el boter gesmolten
2 el bakpoeder
1 el kaneel
snufje zout
handvol rozijnen
3 medjouldadels, gehakt
(of 5 kleinere dadels)
1 appel
(half gesneden in blokjes, half gesneden in plakjes)
Meng 3 el chiazaad met 9 el water en zet ca. 1,5 tot 2 uur apart tot je een gelei krijgt.
Doe havervlokken, boekweitmeel, chiagelei, kokosolie of boter en appelmoes in een mengkom en meng goed.
Voeg bakpoeder, zout kaneel toe en meng opnieuw.
Voeg rozijnen, dadels en de helft van de appel (blokjes) toe en meng het geheel.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en doe hier het deeg in.
Versier met de plakjes appel.
Bak ca. 45 minuten op 180 graden.
Laat volledig afkoelen voordat je gaat snijden. Tip: snijd in plakjes en vries in. Zo heb je voor school of werk een lekker tussendoortje op voorraad!
Ontbijtgebak havermout
Bodem:
100 gram havermout (evt. glutenvrij)
30 gram amandelmeel, of ander meel soort
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel speculaaskruiden
2 eetlepels kokosolie of boter
Topping:
150 gram magere kwark
100 gram diepvries frambozen of ander fruit
2 blaadjes gelatine
Half staafje anijspoeder of honing
Laat frambozen enige tijd ontdooien.
Rooster de havermout in de koekenpan met klein beetje zonnebloemolie. Dit geeft een heerlijke smaak! Voeg na afkoelen de meel, bakpoeder en speculaaskruiden toe. Smelt de boter of kokosolie en meng dit door het mengsel. Vul ingevette muffinvorm met dit mengsel (ongeveer 6 stuks). Zet evt 5 minuten in oven op 160 graden.
Pureer de frambozen en roer dit door de kwark. Week de gelatine. Knijp de blaadjes uit en verwarm ze al roerende in een pannetje met enkele eetlepels water. Voeg vervolgens een paar scheppen kwarkmengsel toe. Roer goed door, laat het niet te heet worden want dan schift de kwark! Roer dit vervolgens goed door het restant van de kwark en verdeel over de bodems. Zet in de koelkast zodat het kan opstijven (1- 1,5 uur). Versier evt. met fruit!
Lekker ontbijt, dessert of gebak!
Homemade granola
Rooster in de koekenpan of op bakplaat in oven op 180 graden een hoeveelheid havermout naar wens met een klein beetje olie. Hussel regelmatig om. Als het klaar is kan je er naar wens kaneel of speculaaskruiden over strooien. Als je het lekker vindt kan je ook walnoten of hazelnoten mee roosteren. Of wat sesamzaad of lijnzaad toevoegen. Of wat gedroogd fruit in kleine stukjes als rozijnen, cranberry’s of abrikozen. Kortom, je kan de granola maken zoals jij het lekker vindt! Heerlijk in magere yoghurt of kwark met vers fruit
Recept havermoutpannenkoekjes 4 personen :
Ingrediënten:
- 75 gram havermout
- 2 bananen
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 3-4 eetlepels halfvolle melk
- snufje kaneel
- vloeibare margarine om in te bakken
- 200 gram fruit naar keuze, vers of diepvries
Verwarm een pan water, zet hierop een bord en deksel om de gebakken pannenkoekjes warm te houden. Doe de havermout in een hoge kom en maal met staafmixer de flokken klein. Voeg de banaan in stukken toe en pureer dit. Voeg kaneel, bakpoeder en eieren toe en pureer weer kort met de staafmixer. Voeg de melk toe tot een dik beslag ontstaat, een soort dikke vla.
Verwarm een beetje margarine in een pannenkoekpan of koekenpan met een anti aanbakbodem. Schep hoopjes beslag in de pan en strijk een beetje glad. Als ze bruin zijn omkeren. Herhaal dit tot het beslag op is. Verdeel over de borden, schep het fruit erbij. Ik vind het lekker om het fruit in een steelpannetje een beetje te verwarmen. Als er veel vocht bij zit kan je met een beetje met water aangelengde aardappelzetmeel dit indikken. Eet smakelijk!