We kunnen er niet meer om heen; de zomer is definitief voorbij. De winterjassen en winterkleding zijn opgezocht, de eerste nachtvorst is geweest en de klok is een uur terug gezet. Ik krijg altijd een gevoel van cocooning; we trekken ons terug om warmte en gezelligheid binnenshuis te zoeken. We steken kaarsen aan, kruipen onder een plaid op de bank en wat zeker bijdraagt is de feestelijkheden die voor de deur staan. Voor veel mensen betekent de winter helaas een paar extra kilo’s of minder energie en minder fit. Kan je dan helemaal niets doen tegen die extra kilo’s, dat futloze of kwakkelige gevoel? Zeker wel!
1) zorg dat je elke dag een frisse neus haalt. De natuur is prachtig en op kou en regen kan je je prima kleden. We smelten echt niet van wat water! En als je dan binnenkomt is het weer extra aangenaam om een warm huis binnen te stappen en met een kop thee of koffie op de bank neer te ploffen. Juist van het stil zitten krijgen we het koud. Zorg dat de bloedsomloop weer goed op gang komt en extra zuurstof geeft energie en een leeg hoofd. “ja maar het is donker”….laat daar nu toch wat op gevonden zijn; een reflecterend hesje of een lampje aan je jas! En wandelen door je dorp of stad met avondlicht is zo sfeervol!
2) zorg voor een goede nachtrust . De gemiddelde mens heeft zo’n 8 uur slaap nodig. Niet alleen om weer genoeg energie op te doen, maar ook voor een betere weerstand.
3) blijf in beweging . Gebruik het weer of het vroeg donker niet als excuus om niet te bewegen. Ga in het weekend lekker naar het bos, kinderen vinden het geweldig om door de bladeren te struinen (ik ook trouwens)
4) eet gezond en gevarieerd . Ook in de winter zijn er volop seizoen groenten te koop waar heerlijke gerechten mee te maken zijn. Stamppotten hoeven echt niet ongezond te zijn en wat dacht je van maaltijdsoepen?! Om jou te inspireren zal ik de komende weken regelmatig recepten delen met winterse groenten.
Voor nu een recept van pompoensoep. Lekker na een boswandeling! Tip: Eet hierbij volkorenbrood wat je zelf gebakken hebt en je hebt een volwaardige maaltijd
Voor 4 personen:
1 hokkaido pompoen
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 cm gemberwortel geschild en geraspt
1 liter groentebouillon van een tablet met minder zout
75 gram feta verkruimeld
50 gram walnoten grof gehakt
1 theelepel harissa kruiden
½ theelepel gemalen komijn
en als je er van houdt; ½ bakje koriander grof gehakt
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen en verwijder de pitten en draden. Snijd de pompoen in grote stukken en verdeel over de bakplaat en rooster de pompoen in 30 minuten gaar in de oven. Verhit in een soeppan een eetlepel olijfolie en fruit de ui en knoflook. Schep de pompoen er door en bak 2 min. mee. Voeg dan de komijn, harissa kruiden en de bouillon toe. Breng aan de kook en kook de soep 20. minuten zachtjes. Pureer de soep met een staafmixer. Verdeel over 4 borden/kommen en bestrooi met de koriander , feta, en walnoten
Eet smakelijk!