Sport en bananen/voeding
Manlief deed afgelopen zaterdag mee aan een speciale hardloopwedstrijd. 'S ochtends om 5 uur startte hij πen liep elk uur een rondje van 6,7 km. En dan kijken hoe lang je het volhoudt. “The last men standing, orango run” .Nou 7 rondjes vind ik een hele knappe prestatie; 47 km!
Dat kan je niet 1,2,3 doen. Naast training is ook voeding heel belangrijk. De week ervoor een voorraad suiker (glycogeen) aanleggen vraagt een flinke aanpassing in je eetpatroon. De avond ervoor een bord pasta is prima, maar daar bouw je geen voorraad mee op. Dit kan alleen gedurende een aantal dagen aangepast eten en de training afbouwen. Anders verbruik je de opgebouwde energie weer. Om zo’n aangepast voedingsschema te kunnen maken is wel kennis nodig. En laat ik dat als sportvoedingsdeskundige nu voor je kunnen doen!
Ook tijdens de wedstrijd zelf moet de energie ook aangevuld worden. Maar met wat? En wat eet je vlak voor een wedstrijd?
Veel sporters (en zeker hardlopers) gaan goed op een banaan vlak voor de wedstrijd of sporten. De foto toont een vuilnisbak vlak voor de marathon van Amsterdam. Een hele berg bananenschillen ο. Banaan is zeker een goed idee, al zit daar wel een grote maar aan. Hoe rijper, hoe meer suiker, hoe makkelijker te verteren, hoe beter de banaan valt. En heel belangrijk niet tekort voor een wedstrijd eten. Een groengele banaan is minder rijp, heeft minder suiker en de vertering duurt langer. Een volle maag sport echt niet lekker omdat je maag veel minder goed eten kan verteren tijdens sporten.
TIPs:
-hoe meer sproeten de banaan heeft, hoe beter
-maximaal een uur van tevoren eten geeft de minste klachten.
Er ligt ook een fles cola in de container. Ja veel suiker en koolzuur. En geloof me ook dat is niet aan te raden vlak voor een wedstrijd of het sporten. Teveel suiker en koolzuur dat kan je maag dus niet aan. Direct na de wedstrijd zou ik dat ook niet drinken want 10 tegen 1 dat het er net hard weer uitkomt als je een pittige wedstrijd hebt gedaan. Je maag bevat nog te weinig bloed en kan nog even geen zware kost verdragen. Een sportdrank is beter. Kan je trouwens goed zelf maken! En de eerste 2 uur ook eiwitten aanvullen. Een schaal kwark met muesli en wat fruit (nu even geen banaan) heeft ook weer suiker en je spieren kunnen voor herstel wel wat eiwitten gebruiken.
Sport en voeding, een juiste balans in voedingstoffen, trainingsschema en voedingspatroon op elkaar aangepast; het luistert nauw en is voor iedere sporter weer anders. Krachtsport of duursport, dat is echt een verschil. Of misschien ben jij wel een recreatieve sporter en heb jij ook wel vragen als: moet ik een eiwitshake nemen na het sporten, wel of geen pre workout, wat kan ik eten vlak voor of na het sporten, ik wil meer spieren en/of aankomen in gewicht moet ik dan heel veel eiwitten eten? Ik heb altijd maagpijn als ik ga sporten en vooraf eet, wat kan ik daar aan doen? Zo maar wat vragen waar ik je bij kan helpen!
Voeding en sport is niet alleen voor energie belangrijk, maar ook voor herstel. Heb je interesse of ben je nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via het contactformulier op de pagina ‘contact’ of bel me :
06 53 55 97 41
Sportieve groet, Marjon