Start jij of je zoon of dochter deze week met examens? Dan loopt de spanning misschien toch wel een beetje op: heb je je wel op de juiste manier voorbereid, heb je wel genoeg geoefend, wat staat je te wachten? Ik kan deze zorgen of spanning niet weg nemen, maar ik heb de volgende tips die je zeker kunnen helpen tijdens deze pittige weken:
TIP:
1) sta op tijd op zodat je de tijd hebt om te ontbijten. Zorg dat je ontbijt eiwitten, volkoren producten als muesli of een volkoren boterham bevat en het liefst wat fruit erbij; dit geeft lang een verzadigd gevoel en energie zeker voor je hersenen en het bevordert je concentratie.
2) ben je te zenuwachtig en krijg je geen hap door je keel? Dan is een kwark of yoghurt met muesli en fruit een idee, desnoods maak je er een smoothie van en kan je het drinken.
3) Drink voldoende water tijdens je examen; ook dit houdt je hoofd scherp!
4) Gieren de zenuwen vlak voor je begint door je keel en raak je in paniek tijdens je examen?: doe je ogen dicht en haal diep adem door je neus en zorg dat je buik uitzet, dus laag ademhalen. Houdt even vast en adem door je mond weer helemaal uit. Adem bijv. 4 tellen in en 6 tellen uit. Focus je op de ademhaling en zeg "ik kan dit" of "ik weet hoe ik dit moet doen" en herhaal dit als een mantra. Doe dit een paar keer en dan zal je merken dat je rustiger wordt!
5 ) Ga op tijd naar bed deze weken, ook in het weekend maar even geen feesten of alcohol, dat komt weer tijdens je examenfeest😉
Een voedzaam tussendoortje is het bananen kwarkbrood. Binnen 15 minuten staat het in de oven. Dus goed te maken in een pauze tijdens het leren. . Snijdt het brood in plakjes en vries het in. Pak de avond voor je examen een plakje uit de vriezer en stop het in je tas, dan weet je zeker dat het ontdooit is.
Neem het mee in een bakje en de andere examenkandidaten hebben geen last van krakend plastic of jouw geknaag😀
Heel veel succes met je examen!
Bananenkwarkbrood
Ingredienten
· 250 gram volkorenmeel (of 150 boekweitmeel en 100 gram speltmeel)
· 3 theelepels bakpoeder
· speculaaskruiden of kaneel zeker 4 theelepels (gewoon even proeven)
· 1 banaan
· 1 ei
· 250 gram magere kwark
· vulling als bijv. een appel, een paar gedroogde pruimen, rozijnen of iets wat je lekker vindt en wat kokosrasp
Meng het meel met een snufje zout, het bakpoeder en de speculaaskruiden of kaneel.
Meng de banaan, ei, kwark goed door elkaar. Voeg beide mengsels samen en voeg de vulling toe
40-45 minuten op 200 graden conventioneel